Ikaria Angel с 400 000 тона пшеница за Етиопия не

...
 Ikaria Angel с 400 000 тона пшеница за Етиопия не
Коментари Харесай

Украйна, ООН и Турция се договориха за 14 кораба, но 218 остават блокирани

 Ikaria Angel с 400 000 тона пшеница за Етиопия не може да мине през украинския порт. Задава ли се нова зърнена рецесия?

Украйна, Турция и Организация на обединените нации се споразумяха за придвижването на 14 кораба с украинско зърно в Черно море, откакто Руската федерация разгласи отдръпването си от " зърнената договорка ", оповестиха от Съвместния координационен център.

„ Делегациите на Украйна, Турция и Организация на обединените нации се споразумяха за проект за придвижването на тези плавателни съдове по морския филантропичен кулоар за 31 октомври: 12 за излаз и 2 за вход. Делегацията на Организация на обединените нации осведоми съветската страна за придвижването на корабите в сходство с откритите процедури на Съвместния координационен център “, написа в известието, представено от украинската осведомителна организация УНiАН. 

В сходство с процедурите на центъра всички участници координират работата си със своите военни и други съответни управляващи, с цел да обезпечат безвредното прекосяване търговски кораби по Черноморската самодейност за зърно. 

Украинската организация обаче цитира министъра на инфраструктурата Александър Кубраков, който посочи, че заради дейностите на Руската федерация корабът Ikaria Angel, цялостен с 40 000 тона зърно за Етиопия, не е могъл да напусне украинското пристанище по проект. По-късно ведомството разкри, че Русия в действителност е блокирала придвижването на 218 тежки плавателни съда.

По-рано Европейският съюз прикани Русия да анулира решението за прекъсване на присъединяване в осъществяването на споразуменията за „ зърнената самодейност “. Вицепрезидентът на Европейската комисия Жозеп Борел акцентира, че сходни дейности от страна на Руската федерация заплашват главния маршрут за експорт на зърно и торове, които са от значително значение за разрешаването на световната хранителна рецесия, породена от нейната война против Украйна. 

Междувременно Българска национална телевизия заяви, че анализатори чакат още през днешния ден цените на зърното на стоковите пазари да се покачат.

Украински зърновози стоят на котва край Босфора, откакто Русия замрази присъединяване си в зърнената договорка. Решението не е взето в този момент, придвижването на кораби се блокира от предишния месец, сподели президентът Володимир Зеленски.

Според него е необходим безапелационен интернационален отговор - на равнище Организация на обединените нации и изключително на равнище Г-20. Как може Русия да е измежду двайсетте най-развити стопански системи, щом съзнателно работи за предизвикането на апетит на няколко континента, попита той.

Днес в морето има над два милиона тона храна и това визира над 7 милиона потребители, уточни Зеленски.

" Защо една шепа хора в Кремъл да взема решение дали поданици на Египет или Бангладеш ще имат храна на масата си? Светът има силата на отбрани хората от това ", сподели Зеленски.

Няма публични изказвания след решението на управляващите в Москва да се отдръпват от договорката в отговор на офанзивата против съветския Черноморски флот в Севастополския залив. 

От Организация на обединените нации оповестиха, че са в контакт с съветските управляващи. След сключването на договорката на 22 юли от Украйна са изнесени над 9 млн. тона зърно и зърнени артикули. Ройтерс напомня, че още преди приключването ѝ в края на ноември Москва заприказва за проблеми, а Киев се оплака, че са блокирани близо 200 кораба.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР